Omega-3 in een notendop

Waarom is omega-3 zo belangrijk?

Omega 3 vetzuren zijn essentieel voor je gezondheid. Ze zijn een belangrijke bouwsteen voor je hersencellen, celwanden en het zenuwstelsel. Ook vormen ze een essentiële grondstof voor hormoonachtige stoffen die allerlei processen in je lichaam regelen.
Als je te laag zit in je omega 3 of als je verhouding omega 3-6 niet op orde is, dan is het belangrijkste negatieve effect dat je celwanden verharden. En dat is als de deur op slot doen, er kan niets meer in (voedingsstoffen) of er uit (afvalstoffen). Op korte termijn merk je dit vooral aan mistigheid in je hoofd, niet goed kunnen concentreren etc. Op langere termijn gaat er meer kraken in je lichaam, laaggradige ontstekingen, auto-immuunklachten etc worden dan ‘normaal’.

Wat zijn omega-3 vetzuren?

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Een gedeelte hiervan kunnen wij beperkt zelf aanmaken. Dit zijn icosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Een ander gedeelte, alfa-linoleenzuur (ALA) kunnen wij niet zelf aanmaken en zouden we uit onze voeding moeten halen. Maar wist je dat je met onze westerse levensstijl vrijwel onmogelijk nog voldoende uit je voeding haalt? En dat chronische klachten vrijwel altijd terug te voeren zijn op een tekort aan Omega- 3?

De vetzuren hebben een positieve invloed op het risico op chronische ziektes zoals bijvoorbeeld hartaandoeningen. Een voldoende hoeveelheid Omega-3 in je lichaam vermindert ontstekingen, verlaagt de bloeddruk en vermindert de kans op bloedstolling. Bovendien helpt het bij afvallen.

Je vindt de Omega-3 ook veel in onze brein. Het heeft daar een belangrijke rol bij de werking van onze hersenen. Niet alleen zorgt het ervoor dat wij ons beter kunnen concentreren, het heeft ook een belangrijke rol bij het regulieren van onze stemmingen omdat het bijdraagt aan een beter transport van bijvoorbeeld serotonine.

Omega-3 tekort, hoe merk je dat?

Vermoeidheid
chronische ziekten
snel overprikkelt zijn
wazig in je hoofd/ niet helder kunnen denken
Droge of ruwe huid
Broze nagels
Futloos haar
Erg veel dorst
Vaak plassen
Ontstekingen
Gewichtstoename
Hart en vaatziekten
Vermoeidheid
Verminderd gezichtsvermogen
Slaapproblemen
Mentale symptomen:
Stemmingswisselingen
Slechte concentratie
Angstig
Moeizaam kunnen leren
Geheugenverlies

Het verraderlijke is dat de achteruitgang van al je cellen zo geleidelijk gaat, dat je meestal niet de link legt met een tekort.

Waarom uit een flesje?

Ons moderne leven met bewerkte voeding, inactiviteit, chronische stress en slaaptekort zorgt voor een extra verstoring in de vetzuurbalans. Dat vermindert je kwaliteit van leven.
In Nederland zijn we al snel geneigd te denken dat we geen voedingssupplementen nodig hebben. “Als je gezond eet, dan kan je het allemaal uit je voeding halen”, is een aanname die veel mensen doen. Maar zelfs met ruimschoots vette vis in je dieet, kom je niet aan de benodigde hoeveelheid. Ook een interessant weetje: de meeste vis wordt al lang niet meer met omega-3 gevoed maar met granen e.d. dus omega-6. Wat de vis niet eet, kan de vis jou ook niet leveren! Dus die zalmroze zalm in de supermarkt is lekker, maar dient je qua omega-3 niet bijster veel.

Voor de industriële revolutie had het westerse dieet ongeveer net zoveel omega-3 als omega-6. De laatste 40-50 jaren zijn er echter grote veranderingen opgetreden in wat we eten. Vandaag verbruiken we veel bewerkte voedingsmiddelen en plantaardige oliën uit bijvoorbeeld soja, zonnebloem en maïs, die tot 80% omega-6 bevatten en weinig of geen omega-3. Er zit ook een grote hoeveelheid omega-6 in moderne diervoeders dus ook in de dieren die we consumeren. En dit geldt ook voor gekweekte vis.

Verhouding omega 3-6-9

Behalve dat het zaak is voldoende omega 3 binnen te krijgen, moet je ook naar de verhouding kijken van omega 3-6-9. Want er moet een bepaalde balans zijn tussen omega 3, 6 en 9. Dus afhankelijk van hoeveel omega 6 en 9 je met je voeding binnenkrijgt, heb je ook meer omega 3 nodig. Overigens zou ons advies zijn om niet alleen de omega 3 aan te passen naar de 6 en 9, maar ook te kijken hoe je je inname van omega 6 en 9 kunt verlagen. Doorgaans krijgen we die namelijk veel te veel binnen!

Waarom we teveel omega 6 en omega 9 vetten binnen krijgen en waarom het van belang is om dit met omega 3 te balanceren

Omega 6 vetten (en omega 9 vetten) krijgen we over het algemeen gemakkelijk binnen: uit noten, zaden, olijfolie, avocado en talloze andere levensmiddelen zoals brood, koekjes en …. Altijd wanneer er op een etiket “plantaardige vetten” vermeld staat, hebben we het over omega 6 en 9 vetten.
Omega 3 krijgen we alleen binnen uit vette vis, algen, zeegroenten of een omega 3 supplement. En in hele kleine mate uit Chia zaad en Lijnzaad.
De verhoudingtussen omega 3, 6 en 9 zou idealiter 1:1:1 moeten zijn. Evenveel omega 3 in ons voedingspatroon, als omega 6 en omega 9. Dat is in de praktijk echter zeer lastig (en daarom bevelen steeds meer holistische artsen omega 3 supplementen aan).

Doel:
• Meer omega 3
• Minder omega 6 en omega 9

Wat zijn nog meer positieve eigenschappen van omega-3 vetzuren?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt onder andere dat dit de voordelen voor je gezondheid zijn als je voldoende omega 3 vetzuren binnenkrijgt:

Beter geheugen en leercapaciteiten
Gezondere hersenen
Betere genezing na hersenletsel met voldoende DHA
Minder kans op depressie
Minder herseninfarcten
Gezonder hart
Het zorgt voor een lagere bloeddruk en minder kans op
Minder kans op type 2 diabetes
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een hoge inname van omega-3 vetzuren de kans op type 2-diabetes verkleint
Gezondere huid
Beschermt je ogen
Efficiënter sporten
Makkelijker afvallen
Omega 3 vetzuren blijken een eetlust remmende werking te
Beter slapen. Er blijkt een verband te bestaan tussen onze bloedspiegels van DHA en melatonine, het hormoon dat het slaap-en-waakritme van ons lichaam regelt. Lage spiegels omega 3 en 6 hangen samen met een lage melatoninespiegel.

Waarom gebruik ik de producten van Eqology?

De resultaten tonen aan dat bijna iedereen die gedurende 120 dagen de EQ Pure Arctic Oil heeft gebruikt een sterk verbeterde vetzuur evenwicht bereikt. EQ Pure Arctic Oil bevat pure omega-3 olie uit kabeljauw gevist uit de voedzame, arctische wateren voor de Noorse kust.
Bevat geen toegevoegde visolie of synthetische additieven
Een evenwichtige olie voor een optimale verhouding tussen de hoeveelheid omega-6 en omega-3.
Goed voor het cardiovasculaire systeem, hersenen, gezichtsvermogen, immuunsysteem en spieren.
Draagt bij aan een normale bloeddruk en normale cholesterol, calcium en triglyceriden in het bloed
De visolie is MSC en CoC gecertificeerd en is afkomstig uit de Noorse duurzame visserij-industrie
Toegevoegd polyfenolen uit een koudgeperste, kwalitatief hoogwaardige olijfolie, vitamine D3 en een frisse citroensmaak
100% natuurlijk

Wat is de aanbevolen hoeveelheid (dosering per dag)?

Aanbevolen dagelijkse dosis is 0,15 ml per 1 kg lichaamsgewicht. Volwassenen >50 kg: 7,5 ml (ongeveer 1,5 theelepel) per dag. Volwassene > 80 kg: 12 ml (ca 1 eetlepel) per dag. Wij raden een dubbele dosis aan in de eerste 2 maanden. Neem dan 2 maal per dag 1 dosis.

Hoe bewaar ik mijn flessen?

Ongeopende flessen moeten worden opgeslagen op een donkere, droge en koele plaats of in de koelkast. Geopende flessen moet worden gekoeld en gebruikt worden binnen 90 dagen. Bij het opslaan onder 4°C kan het product ondoorzichtig worden als gevolg van het stollen van de olijfolie. Na een paar minuten op kamertemperatuur zal het weer helder worden. Bewaar buiten het bereik van kinderen.

Wat zijn de exacte Ingrediënten?

Visolie (EPA en DHA), koudgeperste olijfolie, vitamine E (anti-oxidant), Flavour (citroen), vitamine D3.

Wat is de voedingswaarde per dagelijks aanbevolen dosis?

 Per 7,5 mlPer 12 ml
Energie60,75 kcal97,21 kcal
Verzadigde vetten1381 mg2210 mg
Enkelvoudig onverzadigde3549 mg5678 mg
  waarvan Omega-91040 mg1664 mg
Meervoudig onverzadigde1295 mg2072 mg
  waarvan Omega-31144 mg1832 mg
  waarvan EPA397 mg635 mg
  waarvan DHA567 mg907 mg
Polyphenolen0,6 mg1 mg
Vitamine D36,25 mcg (125 %*)10 mcg (200 %*)

* van referentiewaarde ADH

Wat zijn de andere voordelen van Eqology Omega-3?

1. Meten is weten met de EQ omega-3 test kit
De olie van Eqology wordt indien gewenst geleverd met 1 of 2 thuis-tests. Hiermee kun je met een eenvoudig vingerprikje je omega-3 gehalte laten bepalen. Zo weet je waar je staat en kun je ook je vooruitgang monitoren
Een onbalans met te veel omega-6-vetzuren kan een groot probleem zijn voor jouw gezondheid. Helaas is dit het geval voor de meesten van ons, zonder dat we het weten. Vandaag is de verhouding omega-6 en omega-3 vetzuren in het typisch westerse dieet tussen 10:1 en 20:1. Dit betekent dat we tot 20 maal meer omega-6 binnen krijgen dan omega-3. De aanbevolen factor is lager dan 5:1. Tijdens de laatste tien jaar is het uitgegroeid tot algemene kennis dat langdurige ontstekingen een drijvende factor is in verschillende chronische ziekten, hart- en vaatziekten, diabetes type2 en obesitas. Een verhouding groter dan 5:1 verhoogt de duur en ernst van ontstekingsreacties. Een verbeterde omega-6 en omega-3 verhouding zou een van de sleutels zijn tot een betere gezondheid en het verminderen van chronische ziekten.
2. Omega-9
De olie van Eqology is ook aangevuld met omega-9 vetzuren met een hoog niveau van polyfenol antioxidanten uit een unieke koudgeperste, kwalitatief hoogwaardige olijfolie die is bekroond met de NYIOOC GOLD AWARD. Omega-9 draagt bij aan het behoud van een gezond cardiovasculair systeem en een uitgebalanceerde bloedsuikerspiegel. De oplossing voor het voorkomen van ontstekingsreacties en hart- en vaatziekten is het vergroten van de inname van hoge kwaliteit omega-3 en omega-9, in plaats van alleen het verlagen van de inname van omega-6.